Jag tycker man ska stå upp för den man är

Alida hittade rätt med juridiken

 

Jurist Alida Malm driver am juristbyrå

 

Namn: Alida Malm

Hemstad: Felllingsbro

Familj: Gift med två barn, tre och sex år.

Utbildning på Örebro universitet: Rättsvetenskapliga programmet.

Varför valde du den här utbildningen? 
–Jag halkade in lite på ett bananskal. Jag hade vid den här tidpunkten arbetat på Konsum i Stockholm några år, det gick bra och jag hade via ledartjänster och olika internutbildningar fått frågan om jag var intresserad av rollen som butikschef. Men det kändes då inte helt rätt, jag hade tröttnat lite och kände för något nytt.
– Så på vinst och förlust slängde jag iväg några ansökningar till olika universitet. Jag kom in och läste två terminer personal – och administration på Stockholms universitet innan jag kom in på Rättsvetenskap i Örebro.
– Och redan efter två veckor där kände jag att jag hade hittat helt rätt. Med juridiken fick jag ett sammanhang som jag förstod.

Vad hade du för mål när du började studera?
– Jag ville arbeta med olika samhällsfrågor, exempelvis personalfrågor och administration. Det var någon form av utredningsarbete som främst lockade mig.

Hur ser du tillbaka på din studietid? 
– Det är en riktig solskenshistoria. Jag hade väldigt, väldigt roligt under min studietid. Vissa terminer var självklart tuffa och det sammanföll också med att man är i en ålder där det händer mycket med en själv. Exempelvis var jag gravid då jag skrev min D-uppsats.
– Så det var några väldigt intensiva år. Men oerhört roliga.

Vad arbetar du med idag?
– Efter några år inom kriminalvården, där jag fått värdefull erfarenhet, driver jag sedan i höstas en egen juristbyrå. Den drivs som enskild firma men framåt hösten hoppas jag kunna bilda ett aktiebolag.

På vilket sätt har du nytta av din utbildning i ditt arbete? 
– Framförallt handlar det om förmågan att förstå den juridiska metoden – det är nyckeln. Jag kan inte rabbla en massa paragrafer utantill, och det är ju inte heller meningen, men jag har metoden och instrumenten för att kunna hitta alla de rätta svaren.

Hade du något stöd, exempelvis en mentor, under studietiden?
– Nej, det hade jag faktiskt inte.

Hur skulle du beskriva Örebro universitet?
– Nytt och fräscht. Och nytänkande.

Hur såg ditt studentliv ut?
– Jag hade min lägenhet inne i stan vilket gjorde att jag inte hängde så mycket ute på Kåren. Och eftersom jag sedan tidigare också hade ett umgänge i Örebro var jag inte lika beroende av det livet. Men det var väldigt positivt att kunna välja – och ta del av båda dessa världar.

Har du någon kontakt med dina gamla kursare? 
– Några stycken pratar jag kontinuerligt med. Via Facebook får man ju också lite uppdateringar. Det är intressant att hålla koll på vad folk gör och var alla tar vägen.

Känner du till Alumnnätverket? 
– Ja, lite. Jag är inte medlem ännu, men ska definitivt bli det. Det låter spännande tycker jag.
– Som alumn tycker jag dessutom det vore väldigt kul att få komma tillbaka och gästföreläsa för dagens studenter.

Vilka råd skulle du ge till dagens studerande då?
– Att våga nischa sig. Ofta vet man ju mer vad man vill efter ett par års arbete, men desto tidigare man kan nischa sig desto bättre.
– Jag tycker också man ska försöka stå upp för den man är. Tro på sig själv och våga lita på sina egenskaper.

 

Örebro universitet porträtterar Alida Malm som är tidigare student på Örebro universitet inom ramen för alumnnätverket. 2013-02-25.

Skrivet av Alida Malm (77 inlägg)

Alida Malm driver am juristbyrå. Hon har magisterexamen i rätts- vetenskap om sammanlagt 315 hp och har flerårig yrkeserfarenhet av juridiskt arbete inom förvaltning och privata bolag.

Följ oss här

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar