Pro bono är min idé om att kunna ge tillbaka

Som privatperson har du möjlighet att ansöka om pro bono av am juristbyrå. Pro bono innebär att arbetet sker helt ideellt utan någon kostnad för den enskilde. Vi välkomnar alla som har behov av juridisk expertis, att ansöka. Detta gäller både kortare och längre uppdrag. Läs mer om vårt pro bono-arbete här.

am juristbyrå erbjuder även privatpersoner fri rådgivning per mail alternativt 30 minuter per telefon.

 

Onsdagen den 20 februari 2013 uppmärksammades am juristbyrås pro bono arbete av Magazin24. På sidan 26 kan du läsa artikeln. Klicka här för att komma till artikeln eller läs den direkt här nedan.

“Pro bono är min idé om att kunna ge tillbaka”

W130221_jurist.jpg

 

Alida Malm har i vuxen ålder förverkligat en dröm genom att öppna det egna företaget am juristbyrå. Byrån kan i vissa fall arbeta “Pro bono”, det vill säga kostnadsfritt. “Pro bono är min idé om att kunna ge tillbaka”, säger Alida.

I oktober 2012 startade Alida Malm upp den egna juristbyrån am juristbyrå. Men innan hon fick möjlighet att starta eget hade hon under några år brottats med sig själv och med att hitta rätt anställning och ett arbete som hon trivdes med.

Alida studerade rättsvetenskap på Örebro universitet och tog sin examen 2007.

Hennes första jobb efter examen bestod av ett handläggarjobb inom kriminalvården, något som hon trivdes väldigt bra med.

Efter det fick Alida en anställning som jurist på ett privat företag.

– Som jurist ska du kunna vara objektiv och förväntas arbeta lika mycket för samhällets rätt som för den enskildes rätt. Som arbetstagare ska du vara lojal mot din arbetsgivare. Vissa uppdrag gjorde därför att jag hamnade i konflikt med mig själv. Så jag valde att avsluta min tjänst. Det var ett mycket svårt beslut att ta, speciellt eftersom jag var nybliven mamma och allt. Men man måste tro på vad man gör, säger Alida.

En tid senare gick hon igenom en liknande händelse igen, när hon fick anställning hos ett annat privat företag.

– Jag kände samma sak där som på min förra anställning. Om man som anställd jurist upptäcker rättsliga och juridiska fel i organisationer så krävs det stöd av arbetsgivaren. En arbetsgivare får inte se det som illojalitet när man som anställd jurist försöker förmå sin organisation att rätta till eventuella misstag. Så jag slutade där med.

Efter det utvecklades idén om att göra något eget, vilket ledde till att hon startade am juristbyrå 2012.

Byrån, som Alida driver på egen hand, arbetar med arbetsrätt, avtalsrätt, diskriminering, socialrätt och särskild medling. Hon vänder sig till både privatpersoner och företag.

– Jag arbetar mycket med socialrätt vad gäller pro bono. Jag vet att det finns så många personer som inte kan sina rättigheter inom dessa områden, och jag vill hjälpa människor som är i utsatta situationer.

Din byrå kan i vissa fall arbeta “Pro bono”, vad innebär det?

– Pro bono skapar möjligheter till juridisk hjälp för privatpersoner som befinner sig i utsatta situationer och som inte har råd att betala för dessa tjänster. Det innebär att arbetet sker helt ideellt utan någon kostnad för den enskilde. Detta gäller både kortare och längre uppdrag. Alla privatpersoner erbjuds 30 minuters gratis konsultation hos mig. Jag vill kunna hjälpa människor som inte har råd med juridisk hjälp genom att driva deras ärenden. Det är fantastiskt roligt. Pro bono är min idé om att kunna ge tillbaka, att bjuda på det jag kan, förklarar Alida.

– I mitt yrke har jag vid flera tillfällen fått ifrågasätta mig själv och vad jag gör. Det har varit svårt att å ena sidan arbeta för sin arbetsgivares sak och samtidigt bibehålla sin objektivitet och professionalitet som jurist och sedan ska det dessutom stämma överens med ens egna värderinga om rätt och fel och moral och etik. Men med min egna byrå kan jag nu själv välja mina uppdrag, vilket gör att jag har ett väldigt roligt arbete, avslutar Alida.

IDA CARLSSON

 

Skrivet av Alida Malm (76 inlägg)

Alida Malm driver am juristbyrå. Hon har magisterexamen i rätts- vetenskap om sammanlagt 315 hp och har flerårig yrkeserfarenhet av juridiskt arbete inom förvaltning och privata bolag.

Följ oss här

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar