Zana Can riskerar att utvisas efter 10 år i Sverige

Zana Can riskerar att utvisas efter 10 år i Sverige

Zana Can kom till Sverige för 10 år sedan. Då var han 16 år och ett ensamkommande flyktingbarn. Nu är han 26 år och en fotbollsspelande tvåbarnsfar som lever med hot om utvisning. Hur många gånger ska ett samhälle svika?

Läs artikeln om Skyttekungen som lever med utvisningshot och som publicerades i Nerikes Allehanda den 29 augusti 2015 här.

 

#migrationsrätt #migpol #juridik

 

2357243493

Skyttekungen lever med utvisningshot

Zana Can har öst in mål i division 3-fotbollen under flera år.
Samtidigt har han ett utvisningsbeslut över sig och lever med en ständig oro att bli tvungen att lämna landet.
– Det är jobbigt för mig varje dag som går, säger Zana.

 I dag spelar Kumla seriefinal i division 3 mot FBK Karlstad och kan ta ett stort kliv mot division 2.

Vid sidan om fotbollen går Kumlas skyttekung, Zana Can, en betydligt tuffare match. Han har nekats uppehållstillstånd och ska utvisas ur landet, till Turkiet.
Men just nu kan inte den utvisningen verkställas och Zana får gå hemma – med en ständig klump i magen.
– Jag har bott i Sverige i tio år och väntat jättelänge på uppehållstillstånd. Jag har anpassat mig till samhället, lärt mig språket men får inte göra något. Nu har ärendet gått vidare till gränspolisen, och jag är väldigt orolig, speciellt för min familjs skull.

Han har en son, ett och ett halvt år och en dotter, fyra månader gammal, tillsammans med sin svenska sambo.
– Självklart är jag orolig för min egen skull, men framför allt för att mina barn ska få växa upp utan sin pappa. Det är jobbigt för mig varje dag som går.
Tills vidare fortsätter Zana att spela fotboll med sitt Kumla i division 3.
– Idrotten har hjälpt mig otroligt mycket att ta mig igenom det här. Alla klubbar jag varit i har stöttat mig hela tiden. Och det kommer folk utifrån som vill att ordnar sig och säger att det kommer lösa sig. På något sätt känns det skönt för mig att få höra det.

Zanas ombud, Alida Malm jobbar som jurist och är väldigt insatt i problematiken kring Zanas fall.
– Rent generellt kan jag se att det är ett problem i hela asylprocessen för de som söker och får avslag, när det sedan inte går att verkställa utvisningen. Det gör att man hamnar i en slags limbo. Det är ett problem som drabbar många och inte bara Zana. Nu har han sin fotboll som sysselsättning, men det är inget han får någon inkomst för. Och andra människor i liknande situation blir isolerade mot sin vilja. De befinner sig i landet men får inte samma rättigheter som andra.

Vad kan man göra åt problemet?
– Det är lagstiftningen som måste ändras och jag vet att migrationsverket, gränspolisen och våra politiker är medvetna om den politiken. Jag hoppas att det kommer högt upp på agendan.

I dag kan alltså Zana Cans Kumla ta ett stort kliv mot division 2. Men går de upp får inte Zana följa med på den resan – precis som förra året när han hjälpte Örebro Syrianska till avancemang.
– Jag får inte spela i en högre division än trean på grund av min situation. Jag hade gärna spelat högre upp. Det ringer alltid klubbar efter säsongen och hör sig för, men jag får inte.

Skrivet av: David Hellsing, Nerikes Allehanda 2015-08-29

Foto: Daniel Patino Flor

Skrivet av Alida Malm (76 inlägg)

Alida Malm driver am juristbyrå. Hon har magisterexamen i rätts- vetenskap om sammanlagt 315 hp och har flerårig yrkeserfarenhet av juridiskt arbete inom förvaltning och privata bolag.

Följ oss här