“Fellingsbro är värsta metropolen”

“Fellingsbro är värsta metropolen”
Den 8 maj 2016 skrev Nerikes Allehanda om Alida Malm och am juristbyrå. Här kan du läsa artikeln i sin helhet.
Landsbygdsjurist. Alida Malm gillar att möta människor och hjälpa dem att skapa jurisk trygghet – innan de blivit osams.

Landsbygdsjurist. Alida Malm gillar att möta människor och hjälpa dem att skapa juridsk trygghet – innan de blivit osams. 

Foto: Kerstin Schönström

”Fellingsbro är värsta metropolen”

Alida Malm tycker att hon har hittat rätt när hon öppnat juristbyrå i Fellingsbro. Här erbjuder hon service på ett sätt som hon tycker passar på landsbygden.

Kort om Alida och juristbyrån

Familj: Alida Malm är 39 år, bor utanför Fellingsbro med maken Tobias och två barn, 9 och 6 år.
Utbildning: Alida läste rättsvetenskapliga programmet, 11 terminer på Örebro universitet. Dessutom har hon kompletterande utbildning i asylrätt.
Jobbet: Alida startade AM juristbyrå 2012. Kontoret har hon hemma, men mottagningen för privatpersoner finns på Bergsvägen 33 i Fellingsbro.

Lokalen är nymålad, ljus och luftig och inredd med glada färger.

– Förut hade jag en plats på banken runt hörnet som jag kunde använda ibland, men nu behöver jag ett eget ställe för att ta emot kunder, säger hon och berättar om varför hon hamnade just här.

Alida växte upp i Latorp, flyttade till Stockholm och pluggade och jobbade där i tio år. Sedan kom hon tillbaka till Örebro där hon läste på universitet några år. Hon fick jobb på Hinsebergs kriminalvårdsanstalt.
– Där lärde jag mig mycket, konstaterar hon.
Alidas make, som kommer från Fellingsbro, ville tillbaka ut på landet.
– Jag var tveksam så vi hyrde först ett hus. Men jag kände direkt att här vill jag bo. Det är en perfekt balans att få återhämta sig i naturen efter jobbet.
– Och Fellingsbro är värsta metropolen, med nära till städer som Eskilstuna, Västerås och Örebro.

Som jurist jobbar Alida
 på tre fronter: med företag, med migrationsverket och med privatpersoner.
Ungefär hälften av uppdragen är åt företag och handlar om juridiken i samband med uppsägningar, avsked och omplaceringar. Men också rättigheter för personer som har funktionsnedsättning.
En fjärdedel av jobben rör asylärenden.
– Jag är offentligt biträde utsedd av Migrationsverket. Det är mitt nyaste område och där möter jag både glädje och sorg.
Resterande 25 procent ägnar Alida åt privatärenden såsom att skriva äktenskapsförord, samboavtal och testamenten.

– Jag brukar säga att jag vill hjälpa till medan människor är sams. Inte när det uppkommit en tvist, det är inte mitt expertområde.
– Varifrån man än är, Stockholm eller ute på landsbygden, så har alla samma behov. Så klart att folk här behöver samma avtal som de i en storstad.
En skillnad Alida sett är att folk som bor på landet pendlar och vill boka möten på kvällar och helger.
– Många upplever det som en bra service. Dessutom åker jag ut till företagen som jag jobbar med. Jag tror att om man jobbar här behöver man göra sig tillgänglig på andra sätt än i stan.

När Alida Malm startade sin verksamhet, AM juristbyrå, var en viktig del att delta i nätverk på olika sätt.
– Numera hinner jag inte gå på frukostmöten och andra träffar, utan får försöka hitta nätverk på andra sätt via internet. Och det har funkat, folk börjar hitta mig och ta kontakt.
Alida packar sin lilla kylväska och fyller kaffetermosen. Det är dags att åka på ett kundbesök.
– Jag tycker att jag har ett roligt jobb.

Varmt välkommen att kontakta am juristbyrå. Vi träffas på en tid som passar dig. Vardag, kväll eller helg spelar ingen roll. Naturligtvis får du kaffe och kaka!

/Alida Malm.

Skrivet av Alida Malm (77 inlägg)

Alida Malm driver am juristbyrå. Hon har magisterexamen i rätts- vetenskap om sammanlagt 315 hp och har flerårig yrkeserfarenhet av juridiskt arbete inom förvaltning och privata bolag.

Följ oss här